Thursday, January 19, 2017

Pozitivi sau negativi?

Atunci S-a atins de ochii lor si a zis: "Faca-vi-se dupa credinta voastra!"
Matei 9:29

Vreau sa incep prin a spune ca nu am gandit tot timpul cum gandesc acum si poate si eu am fost vinovata sau afectata de modul de gandire pe care vreau sa il descriu mai jos. Nu vreau sa invinovatesc pe nimeni prin postarea aceasta, ci mai degraba sa aduc in atentie modul de gandire pe care il avem.

Din multele retete video care circula pe facebook (din care salvez multe :-)), mi-a atras atentia o reteta oarecare postata de un site oarecare, si dupa ce am vazut reteta, care era o variatie la o reteta clasica, am mers sa citesc si comentariile postate de oameni. Si m-a surprins cum absolut toate aveau ceva de spus impotriva! Cum ca ouale erau asa si pe dincolo, cum ca arata dezgustator, ca nu se face asa etc. Ideea nu este reteta in sine, ci negativitatea din comentarii, cum toti cei care au scris ceva au remarcat prima data partea negativa a situatiei.

Daca suntem atenti la gandurile pe care le avem, observam ca facem asta nu numai la o reteta, ci la mai toate lucrurile pe care le intalnim. Fie idei noi, oameni noi, lucruri care ni se intampla, lucruri care ni se ofera. Dar uite ce a zis Isus: "faca-se conform credintei voastre!" Daca atunci cand intalnim o problema, o situatie grea, gandul nostrum este intai la partea negativa si nu avem credinta pentru nimic bun, poate ceva bun sa iasa din asta?

Poate daca vedem reteta aceea, chiar daca nu e buna, ne da idee pentru a inventa noi ceva bun. Ceea ce vreau sa explic este ca intotdeauna, daca ne tinem mintea deschisa sa cautam solutii si nu probleme, poate viata noastra ar capata alt sens sau alta directive.

Iov, "batut" de Dumnezeu, zice : "De ce ma tem, aceea mi se intampla; de ce mi-e frica, de aceea am parte! " (Iov 3:25). Pe cand Dumnezeu ne zice in cuvantul lui de 366 de ori: "nu-ti fie frica!"

Sa incercam incepand de azi sa nu ne mai fie frica de ce rau s-ar putea intampla, si sa ne punem credinta in Dumnezeu si sa ne asteptam la ceva bun sa se intample. Sa incercam sa gasim ceva bun in orice situatie am intalni in calea noastra, si ne vom putea schimba modul de a gandi cu fiecare gand.

Fiti binecuvantati!

Friday, January 13, 2017

Cui Ii raspunde Dumnezeu?

"Fiindca Ma iubeste - zice Domnul - de aceea il voi izbavi;
il voi ocroti, caci cunoaste Numele Meu.
 Cand Ma va chema, ii voi raspunde; voi fi cu el in stramtorare,
il voi izbavi si-l voi proslavi."
Psalmii 91:14,15


Era o zi de iarna ca astazi cand am vazut un mesaj in care cineva ruga Pastora sa se roage pentru o problema pe care o avea. Nu este nimic gresit in a cere cuiva sa se roage pentru noi, insa am inceput sa ma gandesc: de ce ar raspunde Dumnezeu Pastorei si nu oricui ii cere? Atunci mi-a venit in gand Psalmul pe care l-am scris la inceput: "pentru ca Ma iubeste".

O relatie cu Dumnezeu sau cu oricine altcineva este in doua directii, o relatie care vine de la ambele persoane. O relatie cu Dumnezeu nu inseamna a veni la El din cand in cand pentru a-I cere ceva, de obicei cand avem probleme. Pune-te in situatia in care aveti un prieten care vine sa va vorbeasca numai cand are nevoie de ceva, altfel nu v-ar cauta, nu v-ar vorbi, nu si-ar aduce aminte de tine. Cum te-ai simti? Nu foarte bine, sunt convinsa, probabil ca ai vorbi cu el odata, iar a doua oara l-ati sterge deja de pe lista de prieteni.

De ce am crede atunci ca o relatie cu Dumnezeu functioneaza altfel? Am auzit persoane care spun: "rugaciunea nu functioneaza" sau "Dumnezeu nu exista pentru ca m-am rugat pentru cutare lucru si nu s-a intamplat".

Dar stii ce zice Dumnezeu? "Ma cunosc ei pe Mine? Au incercat ei vreodata sa vada cine sunt Eu? M-au cautat ei vreodata ca sa ma cunoasca? Cred ei ca Eu am puterea de a face asta? "

Ceea ce stiu este ca Dumnezeu este bun, rabdator si credincios. Chiar daca pana acum nu ai fost aproape de El, chiar daca nu L-ai cautat sau nu L-ai cunoscut, azi nu este tarziu. Cauta-L azi, pentru ca El este bun si te primeste. Cere-I azi pentru ca este bun si iti va raspunde. Deschide-ti inima azi catre El pentru ca El este credincios promisiunilor pe care le-a facut.

Isus a spus: "Daca veti cere ceva in Numele Meu, voi face." Ioan 14:14. Si El nu este om sa se razgandeasca.

Monday, January 9, 2017

Marta si Maria

Pe cand era pe drum, cu ucenicii Sai, Isus a intrat intr-un sat. Si o femeie, numita Marta, L-a primit in casa ei.
Ea avea o sora numita Maria, care s-a asezat jos la picioarele Domnului si asculta cuvintele Lui.
Marta era impartita cu multa slujire, a venit repede la El si I-a zis: "Doamne, nu-Ti pasa ca sora mea m-a lasat sa slujesc singura? Zi-i, dar, sa-mi ajute."
Drept raspuns, Isus i-a zis: "Marto, Marto, pentru multe lucruri te ingrijorezi si te framanti tu,
dar un singur lucru trebuie. Maria si-a ales partea cea buna, care nu i se va lua."
Luca 10: 38-42

Cati dintre noi nu avem multe de facut? Cati nu avem o viata ocupata? De cate ori nu am auzit raspunsul "sunt foarte ocupat/ocupata" sau "am multa treaba"? Sunt sigura ca multi, si eu sunt inclusa in asta. De multe ori sunt lucruri care trebuie terminate, termene limita, clienti care vin si ceva trebuie terminat neaparat si sunt convinsa ca si tu, cel ce citesti azi te poti relationa.

Poate ca esti o mama care trebuie sa faca curat si sa dea de mancare la copii, un tata care este cap de familie si trebuie sa aduca bani in casa, student care trebuie sa invete pentru un examen, sau multe alte exemple. Toate acestea sunt lucruri importante care trebuiesc facute. Ceea ce nu trebuie sa uitam insa este faptul ca viata aceasta nu stim niciodata cand se va termina, si daca toate planurile noastre vor vi duse la implinire sau nu.

Ma gandesc ca asa au stat lucrurile si cu cele doua surori, Marta si Maria. Marta avea multe de facut, de terminat si de preparat, dar Isus i-a spus: "te ingrijorezi de multe, dar un singur lucru trebuie facut". Isus nu ne spune sa fim lenesi, sa nu lucram, sa nu facem curat in casa sau sa nu avem grija de copii, in nici un caz. Ceea ce spune este ca nu stim niciodata cand ni se vor lua aceste lucruri si, in momentul acela cu ce vom ramane?

Ceee ce este cel mai important in viata noastra este o relatie cu El, Isus Hristos, care nu ni se va lua niciodata. Sa punem pe primul plan timp pentru Isus, si restul se va adauga la vietile noastre, asa cum ne-a promis.

Tuesday, January 3, 2017

Sa ne scuturam praful de pe picioare

"Daca nu va va primi cineva, nici nu va asculta cuvintele voastre,
sa iesiti din casa sau din cetatea aceea si sa scuturati praful de pe picioarele voastre."
 Matei 10:14

 A inceput un an nou. Multi dintre noi isi fac rezolutii, planuri, este un moment in care putem sa lasam in urma tot ce nu a mers in trecut si sa incepem din nou cu forte proaspete.

 Am observat cu cateva zile in urma din intamplare ca o cunostinta m-a scos din lista de prieteni de pe facebook, banuiesc si de ce (diferente de opinii politice) si banuiesc si ca s-a intamplat cu ceva timp in urma, iar faptul ca am observat asa tarziu spune si cat de apropiati eram. Nu despre intamplarea asta vreau sa comentez azi, ci la o decizie de an nou pe care vreau sa o impartasesc cu voi. Gandindu-ma putin la acest mic incident, mi-a venit in minte versetul de mai sus, cand Isus le-a spus ucenicilor sa isi scuture praful de pe picioare din casele in care nu vor fi bine primiti. Ce inseamna a scutura praful de pe picioare? Pe langa faptul ca este o expresie asemanatoare cu "a te spala pe maini", adica nu mai ai responsabilitatea aceea,  cred ca inseamna si altceva. Ganditi-va la putin nisip ramas in incaltari sau in sandale. Poate parea insignifiant, dar a merge mult timp cu nisipul acela in incaltari nu numai ca devine incomfortabil, dar va si incepe sa roada si sa frece in piele, facand rani care se pot chiar infecta si deveni grave. La fel este si cu lucruri marunte din viata noastra, ranchiuni pe care le tinem cateodata in inima noastra, pot sa roada in suflet pana cand pot produce daune mari.

Eu azi am scuturat praful din aceasta situatie de care va spuneam, pentru ca nu vreau sa pastrez astfel de lucruri in suflet. Iar in acest inceput de an, pe langa planurile si rezolutiile pe care vi le-ati facut, va invit sa va analizati si sa vedeti daca este nevoie sa scuturati vreun "praf" pe care l-ati avea cu cineva sau impotriva cuiva. Iertati si lasati in urma, fara sa conteze situatia sau circumstanta care ar fi produs asta. Nu conteaza daca persoana respectiva merita sau nu, ci pentru ca in acest nou inceput nu vreti sa fiti ingreuiati de nimic in drumul pe care il aveti de parcurs.

La multi ani!