Wednesday, September 21, 2016

Nu te da niciodata batut

Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai,
nu se opreste pe calea celor pacatosi si nu se asaza pe scaunul celor batjocoritori!
Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului,
si zi si noapte cugeta la Legea Lui!
El este ca un pom sadit langa un izvor de apa,
care isi da rodul la vremea lui si ale carui frunze nu se vestejesc:
tot ce incepe, duce la bun sfarsit.
Psalmii 1:1-3

Recent am auzit acelasi lucru de la doua persoane influentiale in viata mea, una dintre persoane fiind Pastorul de la biserica mea. In unul din mesajele de la biserica ale Pastorului, a explicat cum sa traim viata dupa principii, unul din ele sa terminam intotdeauna ce am inceput. Reflectand la asta, am mai gasit inca vreo doua principii ale mele personale ca sa adaug la filozofia proprie, ca de exemplu "tine-te intotdeauna de promisiune, oricat de greu ar fi de indeplinit".

Vreau sa va povestesc ceva din experienta personala ca un exemplu si nicidecum a cauta compasiune. Cu cativa ani in urma fostul meu sot a decis ca nu mai vrea casnicie si ca urmare am ramas singura intr-o casa pe care o cumparasem impreuna numai cu cateva luni in urma. Intr-o situatie in care doua din cele mai bune prietene ale mele au sugerat sa las totul balta, totul fiind greu de intretinut de una singura si sa ma mut intr-un apartament mai ieftin, pentru mine a fost o situatie in care singura directie de a merge a fost inainte, fara alte optiuni.

Sunt situatii in viata in care devine foarte greu sa mergi inainte, in orice aspect, in casnicie, in relatii, in servici sau in afaceri, puteti sa alegeti orice exemplu, in care singura modalitate de a razbi este de a capata o atitudine de a nu te da batut in nici un fel. Chiar cand cei apropiati te vor sfatui sa renunti, nu din cauza ca iti vor raul ci din cauza ca vad ca iti este greu, ce este important este sa decizi tu unde vrei sa ajungi. Cand adopti o astfel de atitudine, sa termini ce ai inceput, chiar dacava fi greu, cu siguranta vei termina, si nu numai ca vei termina, dar vei si trece la un alt nivel in viata, te vei transforma in alta persoana, iti vei impinge limitele si vei vedea ca limitele sunt numai in mintea noastra.

Ca sa termin povestea inceputa, chiar daca a fost greu, am putut sa trec peste tot si acum sa ma pot uita in urma sa vad ca tot ce s-a intamplat m-a facut mai puternica si cand o alta incercare va veni in calea meao voi privi cu alti ochi.
In momentul cand renuntam o data, a doua oara va si si mai usor sa renuntam, iar la a treia oara devine o obisnuinta.

In ultimele saptamani am fost ocupata, am fost un weekend in Philadelphia la o conventie internationala, si intre tot ceea ce fac, sa scriu pe blog a ajuns printre ultimele mele prioritati. In acel moment am revenit la principiile mele, sa termin ce am inceput, iar aceasta "calatorie" este abia la inceput.

Ca incheiere, propune-ti astazi sa adopti un principiu de viata, din cele pe care le-am spus eu sau principii personale si aplica-le neaparat in viata ta, vei vedea cu siguranta  o diferenta in bine. Va fi greu? Cu siguranta ca da, vor veni momente in viata cand va fi foarte greu, iar firea noastra pamanteasca are tendinta de a alege calea mai usoara, dar atunci cand iti dirijezi viata dupa principii si iti pui increderea in Cel "ce, prin puterea care lucreaza in noi, poate sa faca nespus mai mult decat cerem sau gandim noi" (Efeseni 3:20), vei ajunge in locuri in care nici nu ai visat.

Tuesday, September 6, 2016

De la incomplet la complet

"Caci cunoastem in parte si prorocim in parte"
1 Corinteni 13:9

As vrea sa incep acest post prin a spune ca realizez ca nu stiu nici pe departe totul si doar incerc sa impartasesc lucruri pe care le-am citit, le-am invatat de la altii si altele care mi-au fost revelate in timp.

Este foarte greu pentru noi oamenii sa intelegem ca mintea noastra este limitata. Stim numai ceea ce vedem sau auzim. Cu cat vedem mai multe, cu atat stim mai mult. Cu cat ne extindem mai mult mintea, cu atat vom afla mai multe lucruri si cu atat vom realiza ca stim asa de putine.
Ceea ce se intampla atunci cand credem ca stim foarte multe, se ridica in noi un spirit de mandrie si incercam sa ne facem propria noastra realitate. Incercam sa devenim dumnezei.
Nu trebuie sa uitam insa ca mandria a fost motivul pentru care Lucifer a fost aruncat din a fi o stea pe cer in iad.

Daca in trecut oamenii incercau sa isi faca tot felul de dumnezei si zeitati, am ajuns la un moment in timp cand, cu toate tehnologiile si descoperirile stiintifice, credem ca am ajuns sa stim tot si incercam sa devenim propriii nostri dumnezei.
Iar daca fiecare dintre noi stie numai ce vede, inseamna ca realitatea noastra nu e completa. Realitatea noastra este limitata la ceea ce ne inconjoara si ceea ce stim personal. Foarte aproape de noi traiesc oameni despre care nu stim nimic, nu cunoastem ce gandesc, ce probleme au etc. Realitatea unei persoane care traieste in Romania este complet diferita de realitatea unei persoane care traieste in America sau in Africa. Lucruri care noua ni se par normale si naturale pot fi complet noi si ciudate unei persoane care traieste in cealalta emisfera.

Noi vedem cu mintea, nu cu ochii. Ochii nostri nu pot sa vada ceva ce mintea noastra nu stie. Daca o idee nu este formata in mintea noastra, ochii nostri nu pot sa vada din cauza ca mintea noastra nu poate sa recunoasca acel ceva.

Dar pamantul este unul singur. Realitatea este una singura. Adevarul este numai unul. Aici realizam ca avem nevoie de ceva care sa actioneze ca un punct de referinta. Si acel punct de referinta este Cuvantul lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu are proprietatea de a fi omnistient adica de a sti totul. Chiar daca ne place sau nu, daca il acceptam sau nu, acesta este adevarul. Este un singur Dumnezeu adevarat, Creatorul, mai presus de dimensiunea noastra, Cel care a creat aceasta lume, care stie si care vede totul.
Trebuie sa ne traim viata bazat nu pe ceea ce vedem, care este limitat, ci fiecare gand sa il supunem Cuvantului lui Dumnezeu. Si asta o putem face atunci cand cunoastem Cuvantul Lui, care este Biblia. Chiar Dumnezeu a spus:

"a pus in inima lor chiar si gandul vesniciei, macar ca omul nu poate cuprinde,
de la inceput pana la sfarsit, lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu. " Eclesiastul 3:11
 
 
Ceea ce nu trebuie sa facem este sa schimbam ideile lui Dumnezeu sa se potriveasca mintii noastre, ci mai degraba sa schimbam ideile noaste ca se potriveasca dupa mintea lui Dumnezeu. Astazi te indemn sa citesti, si sa citesti Biblia. Vei descoperi in ea, pe langa intelepciune, idei si principii care pot fi utilizate nu numai pentru o viata spiritual buna, dar si pentru orice altceva in viata ta: familie, servici, afaceri, bani. Asa cum viata mea a fost transformata, si a ta poate fi!